Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 20:03 - Чудеса
Автор: linden Категория: Хоби   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.11.2017 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                    ФИЛОСОФСКИ ПОГЛЕД:



image




     
Съществуват ли чудеса и дали можем да ги преживеем зависи от нашата философия. Както е казал К.С Луис в книгата си „Чудеса”:”Всяко събитие, за което може да се твърди, че е чудо, е в крайна сметка нещо, което се е явило пред сетивата ни, нещо видяно, чуто, докоснато, помирисано или вкусено. А нашите сетива не са непогрешими. Ако изглежда се е случило нещо извънредно, ние винаги можем да кажем, че сме станали жертва на илюзия. Ако изповядваме философия, изключваща свръхестественото, именно това ще казваме.

Какво ще научим от преживяванията си, зависи от философията, с която подхождаме към преживяванията. Следователно, безсмислено е да се позоваваме на преживяванията си преди да сме разрешили, доколкото ни е възможно, философския въпрос.”[1]

 

Човек се доверява на науката, като средство за изследване на физическия свят, който е контролиран от закони, така че за всяко чудо си има определена причина и съответстващите им физични закони. „Чудесата нетрябва да се тълкуват, като божествени действия, отменящи законите на природата(защото самите закони са израз на волята Му)а като, по-дълбоки разкрития за начина, по който Бог се отнася към творението си.

За да им вярваме, чудесата трябва да носят, по-дълбоко прозрение от онова, до което можем да достигнем без тях.”[2] Чудесата разкриват тайната на вселената и неоткритите все още закони. По въпроси трудни за разбиране, ние тълкуваме и си обясняваме научните  принципи, без това да накърнява вярата, която имаме.

Идеята за чудо, по принцип е несъвместима с науката, тъй като дава възможност за съществуването на някой неоткрити научни закони и явления, а също и събития, които нарушават законите и се случват въпреки тях.  Но чудесата са в основата на връзката между наука и вяра, те са двигателят на науката. Объркването идва, понеже се делегира авторството на явлението.

 Нашето духовно виждане не трябва да ни прави безразсъдни, или да противоречи на бъдещо доказване на научни факти, изучаващи даден въпрос. Бог е всемогъщ и няма да го застрашат слабите ни опити да разберем механизмите на физическия свят. Научните изследвания едва ли ще отнемат от света цялата му божествена тайна. Чудесата са намек, че съществуват все още неразкрити тайни.


image

 


[1] K.С.Луис,Чудесата.С.,Нов човек,1998, с.3

[2] Колинс,Франсис.Езикът на Бога.Изток-Запад,С,2000,с.52




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: linden
Категория: Хоби
Прочетен: 78016
Постинги: 39
Коментари: 12
Гласове: 53
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930