Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 14:25 - КООРДИНАТИТЕ НА БОГ - 2
Автор: linden Категория: Хоби   
Прочетен: 985 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 27.11.2017 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                                                                                                                                                     Координатите на Бог - продължениеimage
                                                                                                                                                                                                     2.ЙЕРАРХИЧЕСКА СТРУКТУРА НА ТВОРЕНИЕТО:

               Човекът е изумително същество. Притихнал в Божието присъствие, потоци от знание и любов обгръщат човешката душа, с които може да твори чудеса в своя живот. Това е целта на човешкото съществуване. От постоянната връзка с Твореца, зависи значимостта, властта и силата на успешния живот. На този принцип се гради йерархията на човешките същества,  многократно вложени като матрьошки модели. Но величието и славата са в низходяща позиция, най-малкият, е най-голям. Исус казва, че в Божието царство величието няма да се мери по властта, която имаме над другите, а по това, колко сме се отдали да служим.
           Върха не се постига с контрол или управление, а с готовност да отдадем живота си в помощ на хората и особено в развиването на тяхното духовно благополучие. Всяко стъпало в духовната йерархия е отделна зона, ясно разделена с граници на духовни преходи между тях.
           Представата за стълба е най-подходяща заради плавните преходи от едно ниво в друго. Във всяка отделна духовна зона съществува състояние на количествена сила и разбиране, присъщо на даденото ниво. Влизането в духовната йерархия на Божието царство е въпрос на привилегия
, а не на заслуга.
Всяко стъпало на стълбата се характеризира с определен диапазон от възможности, които могат да се проявяват и да образуват отделен клон на йерархията. Да се определи конкретната позиция на съществуване в дадено ниво, може да стане единствено с познаване на същността, което е възможно само и единствено от Бог.
          В Библията имаме няколко предупреждения: Да не изпитваме чувство на превъзходство заради висок пост или получена специална задача. Да не забравяме да споделяме загрижеността на Бога да предлага своята благодат към всички. Да не завиждаме за позициите на другите в духовната йерархия(Матей20:1-16).

          Растеж в Божествената стълбичка се получава благодарение на взаимодействията между съседните нива в структурата и когато всички са насочени в една и съща посока и имат определена цел. Но нито едно от нивата няма предимство пред другите.
Няма привилегировани, защото за всяко ниво съответстват различни направления, въпреки че не всички направления са равноправни. Равенството между живите същества съществува само по отношение на потенциала и възможностите за развитие, защото всички са сътворени от Бога. Църквата е приела без изменение описаните и структурирани видове йерархии на Дионисий Ареопагит в неговите съчинения:”За небесната йерархия”и „За църковната йерархия”, където темата се разглежда по-подробно.
           Йерархичната структура е едно равновесие, Божия премъдрост, вложена в сътворението на видимия и невидим свят. Това равновесие е с цел преподаване на Божията Святост
, Слава и Светлина. По този начин Бог става достъпен за цялото творение.
          Бог е дал лично на всеки дарби и заложби да изразява своето творчество и да бъде Негов сътворец според нивото, на което е поставен. Йерархическата структура не е нещо ново и абстрактно, тя може да се види във всяка област на физическия свят. Тя може да се проследи от микро до макрокосмосът, в природата и отделните екосистеми, където всичко работи в съвършена хармония и ред.

  Следва продължение.....


image 


Тагове:   Бог,   човек,   вселена,   святост,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Запомни: Най лесни за всеки човек са координатите на Бог!
15.04.2016 16:33
От постоянната връзка с Твореца, зависи значимостта, властта и силата на успешния живот Тя е най справедливата: Всички човеци пред Бог са равнопоставени, защото връзката на всеки човек с Бог е в неговата глава. Бог чува не само думите, получава веднага мислите ти. Започни да се молиш и... стават чудеса- добрите мисли, мечти и желания получават подкрепа, на усилията... Ето едно смешно обяснение , как Бог помага
Един запалянко непрекъснато се молел на Бог да улучи голямата печалба. Бог извикал ангела му и му казал: "Посъветвай го не само да се моли, а и да пуска фиш за тотото!" Най важните неща са най лесни, ако от това зависи съдбата на всеки..., което Бог не допуска да се обърка, даже и за атеистите...
цитирай
2. zaw12929 - Поздравление за актуалния мате...
15.04.2016 16:40
Поздравление за актуалния материал! Успехи!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: linden
Категория: Хоби
Прочетен: 77362
Постинги: 39
Коментари: 12
Гласове: 53
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031